In 2013 bestaat het Hollands Vocaal Ensemble 30 jaar. Dat vieren wij in dit najaarsconcert. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach en Jean Gilles, die het wij uitvoeren met solisten en het barokorkest Musica Poetica op 16 november in de Kapelkerk. Het geheel zal onder leiding staan van Jörn Boysen, een internationaal veelgevraagde specialist voor de uitvoering van barokmuziek, die bekend staat om zijn expressieve en meeslepende uitvoeringen.

Vele liefhebbers van klassieke muziek kennen het motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach, maar veel minder zullen de Messe des Morts kennen van de Franse barokcomponist Jean Gilles. In de 18e eeuw was deze dodenmis echter net zo bekend als het Requiem van Mozart vandaag. Men vindt zelfs invloeden van Gilles' werk in Mozarts dodenmis. Het werk werd geschreven in opdracht van een rijke familie in Toulouse. Een opdracht die later echter door hun familie is ingetrokken, omdat de compositie zogenaamd niet goed genoeg zou zijn. Gilles zou daarbij zo ontsteld zijn geweest, dat hij uitriep: “Dan wordt het maar door niemand uitgevoerd, en zal ik het zelf inwijden”.

Nadat het werk voor het eerst bij zijn eigen bijzetting in het jaar 1705 was uitgevoerd, verkreeg het grote populariteit in Frankrijk en klonk het tijdens de bijzettingen van Franse koningen. De Messe des Morts is een veelzijdig meesterwerk en combineert opera-achtige recitatieven, fugaonderdelen en door hoofse dansmuziek beïnvloede delen, waar zich in het kader van meesterlijke doorgeconstrueerde melodievoering oneindige uitdrukkingsmogelijkheden voordoen, zonder dat daarbij “de muziek, met al zijn wereldlijke tegenstellingen, geweld wordt aangedaan”.