Uitvoering

 • Witte donderdag 21 april 2011
 • Lutherse Kerk, Den Haag
 • Goede vrijdag 22 april 2011
 • Dorpskerk, Voorschoten
 • Stille zaterdag 23 april 2011
 • Kapelkerk, Alkmaar

  Programma

  Johann Sebastian Bach
 • Markuspassie
 • Toelichting

  Volgens zijn zoon Carl Philipp Emanuel, heeft Bach vijf passies gecomponeerd. Helaas zijn drie ervan in de loop van de tijd verloren gegaan. Nu kent het grote publiek nog slechts de Johannes- en de Matthäuspassie.

  Onder 18-eeuwse componisten was het gebruikelijk om bestaande, voor eenmalige gelegenheden geschreven composities, later opnieuw te gebruiken. Om dit hergebruik terug te vinden, kan de tekst uit het overgeleverde tekstboekje worden geanaliseerd, kijkend naar onder meer ritmiek, rijmschema, versvorm en emotionele lading (“affect”). Op basis van deze analyse wordt de tekst geplaatst in andere, in dezelfde tijd ontstane composities. Op deze wijze is een groot deel van de Markus Passie gereconstrueerd. Desondanks ontbreekt er een heel belangrijk deel van het werk, te weten de recitatieven met de tekst van de evangelist. Voor haar serie “Oude Muziek Nieuw” heeft de Haagse Stichting Musica Antica da Camera aan Jörn Boysen gevraagd een completering te maken van de Markus Passie. Hiervoor gaat hij de ontbrekende recitatieven en enkele turba-koren opnieuw componeren.

  Voor de uitvoering van dit bijzondere project heeft Boysen besloten om zijn professionele barokorkest Musica Poetica te laten samenwerken met het Hollands Vocaal Ensemble (HVE) uit Alkmaar. Het HVE is een bovengemiddeld goed amateurkoor waarmee Boysen sinds 2006 werkt. Tijdens de afgelopen jaren slaagde de dirigent erin om het koor op een steeds hoger niveau te laten zingen en het bovendien een eigen, krachtig karakter te geven. In eerdere projecten hebben Musica Poetica en het HVE al laten zien waartoe de combinatie van een professioneel orkest en een goed amateurkoor kan leiden. Zo roepen de meeslepende uitvoeringen van het Requiem van Mozart in de completering van Sigismund Ritter von Neukomm uit 2008, nog steeds heel goede herinneringen op bij het Alkmaarse en Haagse publiek.