Uitvoering

29 maart 2003
 • Watertoren, Alkmaar
 • Programma

  Delen uit de Intermedii van La Pellegrina

  Toelichting

  Op 19 oktober 1587 stierven Francesco de Medici, groothertog van Toscane, en zijn echtgenote. Het gerucht ging, dat zij waren vergiftigd door zijn jongere broer en erfgenaam, Kardinaal Ferdinand de Medici. Deze verruilde twee jaar later zijn kardinaalshoed voor een trouwring: hij trad in het huwelijk met Chistine de Lorraine, kleindochter van de koningin-moeder van Frankrijk, Catharina de Medici. De grootsheid van de feestelijkheden rond het huwelijk moesten in één klap een einde maken aan de kwetsbare positie van Toscane en aan de geruchtenstroom rond de troonsbestijging van Ferdinando.

  Kosten noch moeite werden gespaard om er een onvergetelijk spektakel van te maken. De beroemdste Florentijnse meesters werkten er aan mee. Omdat het huwelijk en de omstandigheden rond de daaraan vooraf gegane troonswisseling geen tijd vrijlieten om een nieuw stuk te laten componeren, werd gebruik gemaakt van de intermedii van de komedie La Pellegrina. Het was in die tijd gebruikelijk om de vaak enorm lange toneelvoorstellingen te onderbreken met muzikale tussenspelen. In tegenstelling tot de ascetische kerkmuziek uit die tijd, waren dit bruisende stukken, bedoeld voor het grote toneel, prikkelend, uitdagend en met vocaal en instrumentaal vuurwerk. Ter gelegenheid van de huwelijksfeesten werd hier nog eens een schepje bovenop gedaan.

  Daarmee hebben we nu een stuk, dat vraagt om een bijzondere uitvoering. Het hollands vocaal ensemble heeft die gevonden in een bijzondere locatie: het reservoir van de watertoren in Alkmaar.