Uitvoering

21 november 1998
 • Kapelkerk, Alkmaar
 • 22 november 1998
 • Kooger Kerk, Zuid-Scharwoude
 • Programma

  Vic Nees
 • Nuestra Senora de la Soledad
 • Ego Flos
 • Liedjes voor de slapelozen
 • Heinrich Schütz
 • Herzlich lieb hab ich dich, o Herr
 • Claudio Monteverdi
 • Laudate Dominum
 • Confitebor

 • Vic Nees

  Geboren te Mechelen op 8 maart 1936, als zoon van beiaardier-componist Staf Nees. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, onder meer bij M. Andries en R. Veremans. In 1964 werd hij laureaat van de Meisterkursus für Chorleitung aan de Hochschule für Musik te Hamburg. Sinds 1961 is hij producer koormuziek bij de BRT en vanaf 1 november 1970 dirigent van het BRT omroepkoor.

  Naast enkele liederen, piano- en orgelwerken componeerde Vic Nees hoofdzakelijk a-cappella koorwerken, wat hem een aparte plaats oplevert tussen andere hedendaagse Vlaamse componisten. Als componist heeft hij de Vlaamse koormuziek losgerukt uit een lange romantische traditie en met eigentijdse middelen en een persoonlijke interpretatie opnieuw georiënteerd naar een polyfone vocale architectuur, zoals in de renaissance en vroegbarok. Vic Nees volgde voorbeelden van Duitse koorcomponisten als H. Distler, Siegfried Reda en Karl Marx, zonder deze evenwel te kopiëren. Zijn koormuziek wordt gekenmerkt door een streng vocaal gedachte schrijfwijze, waarbij elke stem gelijkberechtigd behandeld wordt en haar zelfstandigheid behoudt. Hij besteedt grote aandacht aan de tekstbehandeling, aan het spel en de spanning tussen muzikaal ritme en tekstmetrum, en aan de onderliggende compositorische structuur. Mede door zijn ruim gezichtsveld op het binnen- en buitenlandse koorgebeuren heeft Vic Nees zich nooit tot een compositiemodel beperkt. Hij is een typisch evolutief kunstenaar, die de huidige stilistische ontwikkelingen en de actuele technische vernieuwingen op voortreffelijke wijze in zijn persoonlijke schrijfstijl weet te integreren.

  Niet alleen als componist, ook als dirigent bracht Vic Nees vernieuwing in de Vlaamse koorwereld. Van 1961 tot 1969 leidde hij het Vocaal Ensemble Philippus de Monte te Mechelen en in dezelfde periode ook het Ter-Kamerenkoor te Brussel. Hij geeft voor het ANZ cursussen koordirectie volgens de methode van Kurt Thomas. Hij is een regelmatig jurylid in verschillende muziekwed- strijden. Tenslotte stond hij ook in voor de uitgave van gedegen koormuziek uit heden en verleden. Met zijn komposities, modeluitvoeringen, koordirectielessen en verantwoorde koorprogramma's op de BRT is Vic Nees in Vlaanderen de pionier en stimulator van de koormuziekbeweging en de vernieuwer van het amateurkoorleven.

  Voornaamste koorcomposities: Mijn Herder is de Heer (1958), Aloeette Voghel Clein (1959), Kleine Geestelijke Triptiek (1960), Fünf Motetten (1964), European Stabat Mater (1967), Gezelle- koorwerken (1967-68), Rachel (1970), Mattheus en de rijkdom (1971), Mammon (1973), Vigilia de la Pentecosta (1973), Birds and Flowers for Flor's and William's Birthday (1973), Seven Madrigals (1979), Magnificat (1981), Tweeklank van Aarde en Water, Gisekin-triptiek (1982), Eight Japanese folk-songs, Op de keerkring (1982-83), Van As en ander schuim, Zoete Merronton (1983), Teergeliefde in 10 talen, Rijke armoede van de trekharmonica (1984), L'Escaut (1985), Nausikaa (1985- 86).